Stichting Ruggensteuntje Indonesië

Steun voor kleine (vrouwelijke) zelfstandigen

Op Java en Bali geven we ruggensteuntjes aan kleine zelfstandigen, met name vrouwen. Dit om de leefomstandigheden van mensen te verbeteren. We hebben rechtstreeks, of via onze contactpersonen ter plaatse, contact met kleine zelfstandigen die met moeite het hoofd boven water houden. Tijdens onze jaarlijkse bezoeken bespreken we met de kleine zelfstandigen en contactpersonen de voortgang en maken we een planning voor de komende periode. 

Voor de actuele ontwikkelingen en activiteiten verwijzen wij u graag naar de nieuwsbrief.

JAVA

LIDIA
In Solo is in 2012 de vrouwengroep Lidia opgericht. Deze groep werkt met een vorm van microkrediet aan de ‘Empowerment of Javanese Women’. Een keer per maand komen de vrouwen bij elkaar. Ze willen zichzelf ontwikkelen en zelf in hun onderhoud, en dat van hun gezin, kunnen voorzien. Hiertoe biedt SRI een ruggensteuntje, zodat er trainingen kunnen worden gegeven o.a. over talentontwikkeling, zelfbewustzijnstraining, opzetten en bijhouden van een administratie, het voorkomen van huiselijk geweld en ‘wise online’, over internetgebruik.

Jaarlijkse update
Tijdens ons jaarlijks bezoek houdt Lidia ook de jaarvergadering. Er wordt teruggeblikt op het afgelopen jaar en alle ontwikkelingen. Ook volgt een presentatie van alle gehouden trainingen, compleet met foto’s, presentielijsten en een financiële verantwoording. Daarna worden de plannen voor het nieuwe jaar getoond. Van ons wordt dan inhoudelijk commentaar verwacht en bespreken we onder meer diverse ontwikkelingen in Nederland. De PowerPoint presentaties krijgen we mee op een usb-stick.

Na de jaarvergadering is er een bazaar met de producten die vrouwen maken. ’s Middags bezoeken we elk jaar, samen met enkele bestuursleden, drie of vier bedrijfjes en krijgen daardoor een goede indruk van de persoonlijke omstandigheden. Een kleine bloemlezing van bedrijfjes: één van de leden van Lidia was in het kleine huis van haar moeder een wasserij, annex stomerij, begonnen. Dankzij een microkrediet kon zij de aanschaf van een wasmachine financieren. En doordat ze in het huis van haar moeder kon werken, was er altijd oppas voor de twee kinderen. Een oudere weduwe, die na haar journalistenbestaan geen pensioen had, was  dankzij een microkrediet en de steun van de trainingen en bijeenkomsten van Lidia, een klein winkeltje begonnen. Een moeder en dochter die samen in hun huisje in de kampong poeder voor gemberdrank maken en visjes kweken als bestanddeel voor soep. De dochter geeft nu ook trainingen bij Lidia over de mogelijkheden van het zelf maken van diverse poeders voor drankjes. En de vrouw, die met zeer veel geduld, cakes maakt met prachtige patronen, gebaseerd op natuurlijke grondstoffen en die dat via haar cateringbedrijfje online aanbiedt. Voor verdere beschrijvingen van bedrijfjes verwijzen we hier naar de Nieuwsbrief, die we 3x per jaar uitgeven en waarin we na ons jaarlijks bezoek enkele bedrijfjes beschrijven.

KEMBANG WANGI
In november 2017 is door 3 vrouwengroepen uit verschillende dorpjes, het oprichtingsweekend gehouden van de vrouwencoöperatie Kembang Wangi, in Musuk, op de hellingen van de Merapi. In 2020 is Kembang Wangi uitgebreid met vrouwengroepen uit 15 dorpjes, die hiermee hun krachten hebben gebundeld met als doel ‘empowerment’ van vrouwen.

Gezamenlijk heeft een groep vrouwen de zorg voor geiten, inclusief het fokken en verkopen. De geiten worden regelmatig door de veterinaire dienst gekeurd. Op het filmpje ‘Zorg voor geiten’ is te zien hoe ze gewogen worden.
Andere vrouwen hebben een coöperatieve winkel; anderen een stukje grond waarop groenten worden verbouwd; weer anderen een soort rozenkwekerij voor het gebruik van rozenblaadjes voor thee, rozenwater en andere doeleinden.
Trainingen en bijeenkomsten worden gehouden voor het vergroten van kennis en vaardigheden, en voor het uitwisselen van ervaringen.

Inmiddels heeft de coöperatie goedkeuring van de overheid om producten zoals thee met rozenblaadjes, koekjes, kruiden, kroepoek, uitjes etc. te verkopen. Hiermee zijn ze gelegaliseerd en voldoen ze aan de veiligheidsnormen. De vrouwen verkopen niet alleen in winkeltjes, maar ook online.

‘Zorg voor geiten’


SANGU GESANG
Sangu Gesang in Jumantono is een vrouwengroep, opgericht in 2023. SRI steunt hier de vrouwen met trainingen voor empowerment en skills. De vrouwen wonen vlak bij een vuilnisbelt en leven van hetgeen ze op de vuilnisbelt vinden en kunnen verkopen. We willen hen graag een betere toekomst bieden.


BALI

KLEDING & WARUNG
Onze kleermaker was in de loop der jaren een begrip onder SRI-sympathisanten geworden. Nadat hijzelf als jonge man het vak geleerd had kon hij geen werk vinden in zijn geboorteplaats op Oost-Java. Hij emigreerde dan ook met zijn jonge vrouw en hun pasgeboren kind naar Bali, waar hij een kleine kamer kon huren om te leven en te werken. In die kamer lag een grote matras, stonden er twee krukjes en een naaimachine en had hij boven het matras lijnen gespannen waarover kleding en stoffen hingen. Hij ging actief op acquisitie, bezocht hotels en bedrijven en had kontakten met scholen. Hij kreeg op die manier diverse opdrachten en een goede naam. Zo maakte hij tassen en toilettasjes voor hotels, die voor hotelgasten als welkomstgeschenk werden gebruikt; schooluniformen voor kinderen, evenals het op-maat-maken van schooluniformen. 
Zijn vrouw wilde ook graag het vak leren, maar daarvoor was een tweede naaimachine nodig. Dankzij een lening voor de aanschaf van een naaimachine kon hij zijn vrouw opleiden tot vakkleermaker. Ook enkele jongeren, die doelloos en zonder opleiding rondhingen, heeft hij het vak kunnen leren, waarvoor eveneens naaimachines via een lening konden worden aangeschaft.

Warung
Door teruglopende opdrachten voor naaiwerk heeft hij enkele jaren geleden een bakso-warung geopend, een piepklein soep-restaurantje. Zijn middelste zoon werkt in de warung, nadat hij zijn school had afgerond. Op deze wijze is het gezin niet meer uitsluitend afhankelijk van de verdiensten uit het naaiatelier. In opdracht van ons maakt hij ieder jaar samen met zijn vrouw allerlei naaiwerk: diverse soorten tassen, kinderjurkjes, blouses, schorten, broeken en dekbedovertrekken. De bakso-warung is inmiddels uitgebreid en een goed lopend bedrijfje geworden.
In 2019 is de kleermaker overleden. De warung wordt door zijn vrouw en kinderen voortgezet. Het naaiwerk is, door de drukte die de warung met zich meebrengt, gestopt.

SAPKRAAM
De man, die samen met zijn vrouw, een vruchtensapkraam is begonnen op een avondmarkt bezoeken we jaarlijks.  We zien dan met eigen ogen hoe hard zij daar werken, maar ook hoe populair hun sapjes zijn! Ook de kinderen verlenen daar na schooltijd hand-en-span diensten.