Stichting Ruggensteuntje Indonesië

Nieuwsbrief

Via onze nieuwsbrief/newsletter/surat berita houden wij u graag op de hoogte van de (recente) ontwikkelingen binnen de projecten in Indonesië en onze activiteiten in Nederland.


AUGUSTUS 2023 – nummer 31

Eind april was het eindelijk zover, Janny en Willemien vertrokken voor het eerst na vier jaar, weer naar Indonesië. Ze gingen daar de vrouwenprojecten bezoeken en hoopten alle kinderen, die steun krijgen in Solo en Klaten, te spreken. In deze nieuwsbrief leest u over hoe dit is verlopen.
Eerst acclimatiseerden ze, zoals altijd, vlakbij Yogjakarta bij Alamanda Villa’s, een paar huisjes bij de sawah’s, gerund door een Nederlander. Ook hij helpt Indonesische jongeren en leidt ze op in het hotelvak. Hij steunt SRI met raad en daad. Het is een geweldige plek om tot rust te komen.

JAVA

Op Java bezochten ze eerst het nieuwe vrouwenproject Sangu Gesang, in Jumantono, district Karanganyar bij Solo op Midden Java. Tijdens hun bezoek werd het project ook officieel gestart en zelfs het districtshoofd was daarbij aanwezig. In zijn toespraak steunde hij het initiatief en wees op het belang van empowerment van vrouwen. Hij bedankte SRI voor de steun die het hen geeft door middel van trainingen. De vrouwen, die nu leven van de verkoop van wat ze op de vuilnisbelt vinden, willen graag leren koekjes bakken om die te verkopen en een vrouw zou graag een wasserijtje beginnen.

De vuilnisbelt in Jumantono.

Ook werd een bezoek gebracht aan enkele vrouwen van Kembang Wangi in Musuk, op de helling van de Merapi. Janny en Willemien bezochten een vrouw, die samen met andere vrouwen verschillende soorten koekjes bakt. Ze verkopen deze online en op bestelling. Soms hebben ze grote bestellingen, ook van de overheid. De vrouw vroeg SRI om een bijdrage voor de aanschaf van een keukenmachine, nu doen ze alles nog met twee kleine handmixers.
Ook namen Janny en Willemien een kijkje bij een geitenstal. In 2017 kocht SRI twee geiten, nu zijn er meer dan 30 geiten. Onze contactpersoon uit Solo kocht ter plekke een geit voor het offerfeest, dat drie weken later zou zijn.

Impressie van het bezoek aan Kembang Wangi: zelfgemaakte koekjes, mixers en uiteraard de geiten.

In Solo waren Janny en Willemien aanwezig bij een bijeenkomst van vrouwencoöperatie Lidia. Het was een gezellig samenzijn en veel vrouwen hadden de producten meegebracht die ze maken en verkopen zoals kleding, koekjes, taarten, sieraden, hartige hapjes, kroepoek, en gebakken uitjes. Uiteraard hebben Janny en Willemien enkele producten gekocht.

In Solo werden ook drie bedrijfjes bezocht. Een vrouw liet ons het hele proces van het maken van gevulde koekjes zien. Ze verkoopt veel online. Eerst mocht ze dit niet doen van haar man, want een vrouw doet het huishouden, maar nu is hij trots op haar! 
Vervolgens bezochten ze een naaister, een jonge vrouw die net haar opleiding textiel en naaien had afgerond en nu probeert rond te komen van naaiopdrachten, o.a. schooluniformen. 
En er werd een vrouw bezocht, die in een rolstoel zit en buiten een kleine warung heeft en voor vaste klanten kookt. Toen we haar bezochten goot het van de regen en was er een groot zeil over de warung gespannen.

Tijdens de bijeenkomst bij vrouwencoöperatie Lidia.
Zelfgemaakte producten in de winkel.
In het kleine oventje worden lekkere koekjes gebakken.

Thuis bij de contactpersoon in Solo spraken Janny en Willemien de kinderen die we in Solo steunen. Er waren veel nieuwe gezichten, want de afgelopen jaren hadden de nodige kinderen hun opleiding voltooid. Wat opviel was dat het Engels van de kinderen vooruit is gegaan, ze durfden nu veel meer te zeggen, ook de nieuwe kinderen. Natuurlijk vroegen we ook nu weer welke droom ze over hun toekomst hebben, wat ze willen worden. Een klein meisje zei zeer overtuigend: astronaut! Een ander meisje voetbalt op hoog niveau en wil graag in het nationale elftal komen. Weer een ander wil robotica in Japan gaan studeren. Volop plannen dus.
Ook spraken Janny en Willemien de kinderen in Klaten. Hier was een meisje dat naar Japan wilde om te werken en studeren. Allemaal zijn ze dol op alle Zuid-Koreaanse popmuziek.

BALI

In Bagung niet ver van Ubud bezochten Janny en Willemien het schooltje Seva Karuna. SRI steunt Seva Karuna bij de training van de onderwijskrachten. Ze waren daar een hele ochtend, zodat ze beide groepen konden zien. Eerst de wat oudere, 5- en 6-jarigen en daarna de kleintjes, 3- en 4-jarigen. Ze zagen hoe ze veel van natuurlijke materialen maken, zoals een springtouw van takken en een vogelverschrikker voor in hun groentetuin, welke was gemaakt van gedroogde rijsthalmen, na de oogst. Er is veel aandacht voor de natuur en het milieu.

Impressie Seva Karuna.
De fruitsapkraam op de avondmarkt.

Op een avondmarkt vlakbij Sanur werd de fruitsapkraam van Hendra bezocht. Ze zaten daar gezellig een paar uur op de markt te praten terwijl de kraam in orde werd gemaakt voor de avondverkoop. De oudste zoon is inmiddels getrouwd en werkt in online business. De tweede zoon is net klaar met zijn middelbare school, wil nu Japans leren en dan in Japan voedseltechnologie gaan studeren en daarnaast in een fabriek werken. De jongste zit nog op school.
Ook de weduwe van Yoyon werd bezocht. De warung loopt goed en wordt gerund door een van de zonen, een andere zoon werkt in Thailand. Alles zag er nog net zo uit als vier jaar geleden.
In Sanur kwamen op ons logeeradres nog de nodige mensen langs, die niet meer gesteund worden door SRI, maar die Janny en Willemien nog graag wilden zien en spreken. Ze maken het allen goed.

Zo kwamen Janny en Willemien eind mei zeer voldaan terug uit Indonesie. Het was een heerlijke reis!!
Wel had Janny last van haar ingewanden gekregen en werd ze geel en viel ze wat af. Niemand had kunnen bevroeden dat ze precies een week na terugkomst in het ziekenhuis belandde met de diagnose agressieve alvleesklier kanker. De wereld stortte in. Toen behandeling niet mogelijk bleek, mocht Janny naar huis. Ze besefte dat haar leven een andere wending nam en wilde zo lang als mogelijk was “op de beste plek ter wereld”, in haar eigen huis dus, genieten en van dierbaren afscheid nemen. Dat heeft ze kunnen doen mede dankzij de zorg van dierbare familie en vrienden die ervoor zorgden dat er 24 uur per dag iemand bij haar was. Ook bijgestaan door de fantastische hulp van Buurtzorg Kijkduin. Daar is Janny in haar eigen bed op 10 juli overleden. 
Op 18 juli was de herdenkingsbijeenkomst en haar begrafenis. Hoeveel ze voor velen heeft betekend was duidelijk door de meer dan 200 aanwezigen. Door allen werd ze uitgeleide gedaan naar haar laatste rustplaats. We zullen haar allemaal vreselijk missen.
Janny is niet meer bij ons, maar ze weet dat het werk van SRI doorgaat en dat was haar vurige wens. Ergens in dit najaar willen we weer een Indonesische dag organiseren, hoe precies en waar dat hoort u nog. Judith en Janny begonnen het werk van Stichting Ruggensteuntje Indonesië, SRI, en dat wordt voortgezet!

Salam,
Willemien, Ingrid en Helga


Kosten projectbezoek Indonesië
Wellicht ten overvloede vermelden wij dat de reis- en verblijfkosten van Janny en Willemien volledig voor hun eigen rekening zijn. Voor hen is dit vanzelfsprekend, maar regelmatig worden er vragen over gesteld, dus vermelden we dit hier nogmaals.